Hoe het begon

Al een aantal jaren zat het in de pen om in Elden een carnavalsvereniging te beginnen, want alleen het vastenavondvoetbal van de KAB vond men toch wel erg weinig. Deze avonden waren altijd druk bezocht en buitengewoon gezellig, maar Elden moest toch meer kunnen. Toen dan ook c.v. de Flabinussen met een optocht door het dorp trok, had zich aan de staart hiervan een klein karretje gevoegd, waarop een bord was geplaatst met de tekst: WORD LID VAN DE MEULEWIEKERS.

Met behulp van Herman Nijenhuis, lid van een vereniging uit Huissen, werd een start gemaakt. Samen met o.a. Koos van Elk, Harry Simons, Herman Leenders, werd met veel motivatie begonnen. Dankzij de medewerking van de Eldense kasteleins, winkeliers (o.a. de 'moeder' van de Meulewiekers, mevr. v. Aken), en bijdragen uit de eigen zak van de oprichters werd het hele gebeuren gefinancierd. De Raad van Elf werd aangekleed met zwarte, veel te dikke chauffeurspakken en capes en mutsjes van c.v. de Blauwe Engel uit Huissen.

Er werd een prins gekozen uit een drietal vaste stamgasten van de Eldense cafe's, dit allen onder strikte geheimhouding natuurlijk. De eerste prins werd Frans van Tilburg sr., zijn prinsenpak kwam ergens uit Doorwerth vandaan, het was ongeveer 100 jaar oud, maar dat zag geen mens want in Elden wisten ze toen nog helemaal niet hoe dat allemaal moest met Carnaval. Zijn tweede pak werd gemaakt door de nonnen van het klooster en dat werd vervolgens weer vermaakt voor de tweede Prins van de Meulewiekers: Prins Ben de Eerste.


In de eerste drie jaar was het: zaterdagavond feestavond, zondag optocht, maandag naar de oudste en jongste inwoner van Elden en dinsdag washet de hele dag feest tot 12 uur 's avonds. Er waren indertijd 3 cafe's waar de feestavonden gehouden werden: bij Jansen, Raben en Freriks. Vaak was het zo dat er 's avonds feest was bij Raben en dan moest de volgende dag het podium etc. afgebroken worden om het vervolgens in een van de andere cafe's weer op te bouwen, omdat daar dan die avond feest was. Dat was dus een heel gesleep met al die schragen en blokken en slingers.

Elden hoorde in die beginjaren nog bij Elst en doordat 1 van de medeoprichters, Herman Leenders, in Elst in de gemeenteraad zat kon er snel een vergunning voor een optocht worden aangevraagd, want als Elden eermaal bij Arnhem ingelijfd zou zijn, dan zou dat natuurlijk lang zo gemakkelijk niet gaan. In al die tijd is de optoch maar twee keer afgelast, eenmaal vanwege barre weersomstandigheden en eenmaal i.v.m. de Golfoorlog. De optocht is 1 keer door Elderveld gereden, toendat pas gebouwd was, maar dar stonden zo weinig mensen te kijken dat ze dat gauw weer afgeschaft hebben. De wagens werden indertijd bij appelboer Bouwman gebouwd, ook daar zijn goede herinneringen aan en de koffie stond er altijd klaar.

Herman Leenders schreef ook de proclamaties voor de Prinsen, in samenwerking met Harry Simons. Deze vaak zeer gevatte teksten over zaken die op dat moment actueel waren, werden dan door de Prins voorgelezen met de Pronkzitting (de eerste carnavalsavond van het seizoen). De avonden werden verder gevuld met optredens van de Prinsengarde en de Minigarde en af en toe een buurtreedner of een bandparodist. De eerste Prinsengarde stond onder leiding van Herman Nijenhuis en Hannie van Aken, die later ook de jeugdraad van Elf heeft opgezet. Maar de opzet was toch vooral: een kort officieel programma en verder veel feest. Niet zoals bij andere verenigingen waar het officiele gedeelte tot 23.00 uur duurt en de aanwezige dames in galajurk compleet met suikerspinkapsel verschenen.

De Meulewiekers hebben veel bezoeken afgelegt, in Elden naar de oudste en de jongste, de Dominee en de Pastoor, maar ze gingen ook vaak naar andere verenigingen. In Valburg bijv. bij het Blauwe Striekse, waar onder de feesttent een barretje zat waar in de loop van de avond steeds meer mensen naar toe trokken. En ook zijn ze naar de nonnen in Amersfoort geweest waar ze onder de bezielende leiding van de alom geprezen boerankapel een polonaise door het klooster maakten. Het was bij aankomst al lachen want alle nonnen hadden een petje van het biermerk Sternbrau op.

In 1974 is de hele club een met boerenkapel, dansmariekes, Prins en gevolg op maandagavond naar het gemeentehuis waar net een raadsvergadering aan de gang was. Diezelfde burgemeester had het jaar daarvoor de officiele onthulling gedaan van het Meulewiekersplein, zoals de Brink tijden de carnavalsdagen nu nog steeds heet. Dit alles was ten tijde van Prins Ben II, voor hem is Wim Lodewijk nog Prins geweest voor een periode van 2 jaar. En na Ben de II kwamen achtereenvolgens: Prins Wout I de gesmeerde, Prins Henk I de geplukte, Prins Henk II de geplukte, Prins Jan I van Neaghel tot Draedt, Prins Niek I de gefileerde, Prins Henk III de getroefde, Prins Henk IV de geschrapte, Prins Ruud I van Haver tot Gort, Prins Rob I van Bumper tot Bumper, Prins Bert I de Hoogpolige, Prins George I de Gebeitelde, Prins Roelof I van Hoofd, Schouders, Knie en Teen, Prins Ronald I de Handige, Prins Jan II de Kredietwaardige, Prins Rudi I van Zand en Klei, Prins Wilfred I de Geaarde en Prins Frank I de Vrijgezellige.

Natuurlijk zijn er veel mensen en groepen geweest die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vereniging, zoals de Eldense Dolly Dots, de Meulestenen, de Koperen Wieken en de Blues Brothers, allen met fantastische dansen en optredens. Maar ook de Mooieweg die een aantal schitterende wagens maakten voor de optocht en verder iedereen die moeite doet om met het gecostumeerde bal en de optocht verkleed te komen. Dit word toch wel heel erg gewaardeert. En nog zo'n heel gewaardeert lid was Harry Simons. Harry is zeer gezichtsbepalend geweest voor de vereniging, 22 jaar heeft hij in 'de ton' gestaan. Ook praatte hij de diverse Fancy Fairs aan elkaar en stond hij bij het rad van avontuur prijzen uit te delen. 'dat zijn prijzen, dat zijn reuzenprijzen', 'geweldig geweldig' en 'draagbare portabele televisie' zijn een begrip geworden in Meulewiekerskringen. Toen Harry dan ook aangaf na 22 jaar te willen stoppen, is er een afscheidsavond georganiseert, gebaseerd op het programma van Mies Bouwman: 'in de hoofdrol'.

Ter ere van Harry is er een onderscheiding gemaakt, de Harry Simons Orde. Deze is bedoelt voor mensen die zich binnen de vereniging uitermate veel inzetten en deze orde word ieder jaar uitgerijkt. Ook de Eldense Blauwe word door de Meulewiekers eens in de 5 jaar uitgerijkt, maar die is meer voor iemand die zich voor Elden meer verdienstelijk maakt. Harry werd trouwens opgevolgd door Harry Kloppenburg die toch ook zo'n 9 jaar aan elkaar heeft gepraat en daarna is de taak aan Henry Wieland overgedragen die dit heeft gedaan tot zijn overlijden. Hierna heeft Rob Hardeman de taak op zich genomen en doet dit nogsteeds.

Qua opperschenkers zijn er tot nu toe ook 5 geweest. Toon Ambting was de eerste, Hent van Biesen de tweede, Karel Polman de derde, Ronald Bosman de vierde en George Berends de vijfde. Opperschenkers hebben een zeer verantwoordelijke taak, ze moeten zorgen dat de jongens genoeg bier krijgen en ook weer niet te veel en ook nog zorgen dat ze met het budget uitkomen. Dat er ook het een en ander misgaat blijkt wel uit de volgende verhalen:Bij een Bingo-avond vergeten de bingo-molen op te halen bij Ben van Brandenburg en die lag net in het ziekenhuis en nadat het na veel omwegen toch gelukt was de molen te bemachtigen, bleek dat hij ongeveer een halve dag moest warmdraaien.

Bij een bezoek aan het klooster wilde de tractor niet meer starten, accu eruit gehaald, nieuwe erin, van alles eraan versleuteld, bleek dat er gewoon een knopje omgezet moest worden.

De Meulewiekers vonden het leuk als iedereen met de dolle dagen een Meulewiekerskiel aan zou hebben, hele mooie kielen laten maken, bleek dat ze na 1 keer wassen gelijk 3 maten te klein waren

De Raad van Elf is over het algemeen altijd te laat, behalve toen ze in Leuth naar een jubeleumreceptie moesten, Toen waren ze anderhalf uur te vroeg. Konden ze gelijk meehelpen de zaal te versieren.

Er zijn nogal wat raadsleden van het podium gevallen. De een met stoel en al omdat het podium te kort was, de ander van de drank, of ze vielen gewoon in slaap en vielen dan langzaam naar beneden.

Ook gebeurde het dat een van de raadsleden met de verloting een levensmiddelenmand won, die werd terplekke geplundert natuurlijk, maar toen hij met het restant op weg naar huis liep, werd hij aangehouden door de politie, bleek dat er in de buurt net was ingebroken.

Er is ook nog eenmaal een poging gedaan om een halfvastenbal te organiseren. Door een communicatiestoring werden er 2 bands geboekt voor die avond en kwamen er hooguit 20 man opdagen.

En verder is er natuurlijk te veel gebeurd om allemaal op te schrijven en zoals dat wel vaker gaat kun je het beter meemaken dan navertellen. Zo is het dan ook met Carnaval, dat moet je gewoon doen !!!!!!

©2010 - De Meulewiekers - Website door 112-webdesign.nl